Ta ett omstartslån

Omstartslån kallas även för nystartslån, samlingslån eller skuldsaneringslån. Du tar lånet för att lösa dina befintliga skulder och krediter och kvar har du bara ett lån att betala på istället för flera olika.

Många sitter i skuldfällan och känner behovet av att hela tiden ta nya lån för att täcka utgifterna. Andra har handlat lite för mycket prylar och betalar på för många saker samtidigt, vilket gör att det kan vara svårt att få pengarna att räcka till alla amorteringar och räntor. Ett omstartslån kan hjälpa dig att komma på fötter igen, sänka din månadskostnad och minska antalet räkningar du varje månad får knappa in i internetbanken. Det kan i vissa fall även gå att ta ett omstartslån med skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Färre räkningar att betala

De vanliga storbankerna brukar dra öronen åt sig när det gäller att bevilja lån till människor som är skuldsatta och har låg inkomst, men det finns låneinstitut som erbjuder lån även till dem som är arbetslösa eller har betalningsanmärkningar. Villkoren för att få låna skiljer sig lite mellan olika kreditorer men med lite letande kan det gå att lösa det mesta.
Har du handlat på kredit och det rör sig om större och dyrare ting som exempelvis bilar, sängar, renoveringsrelaterade saker, tekniska apparater och liknande och inte har ett skuldsaldo är det vanligtvis inte några problem alls att ta ett samlingslån. Om summan på det du handlat är 100 000 kr och fördelat på exempelvis fem olika saker tar du ett samlingslån på 100 000 kr och betalar tillbaka hela beloppen på dina fem olika saker. Fem räkningar med ränta och amortering, aviavgift och uppläggningsavgift försvinner för dig och du har en räkning kvar att betala varje månad. Enklare, billigare och mindre ångest.

Betalningsanmärkningar och skuldsaldo

En person som har betalningsanmärkningar innebär en högre risk för bankerna, eftersom den personen inte har skött sina betalningar tidigare. Det går att få ett lån ändå, men räntan blir oftast något högre. Även om räntan är högre blir det med all säkerhet både smidigare och billigare med ett omstartslån, än att behålla alla skulder på olika håll. Har du en skuld hos Kronofogden är det färre lånegivare som är intresserade av att låna ut pengar till dig, men om du exempelvis äger din bostad kan det gå att få ett beviljat lån ändå. Låneinstituten gör en personlig och manuell bedömning av din betalningsförmåga och bedömer de att de tar risken så får du lånet beviljat, eller en del av summan du ansöker om.

Ett omstartslån gör det möjligt för dig att börja om på ny ruta och ge dig en chans att få ordning på ekonomin igen. Får du chansen till en omstart så se till att aldrig hamna i skuldfällan igen.